Toegankelijk Hooge Zwaluwe?

Plaatsingsdatum: Jun 16, 2017 6:1:34 PM

Iedereen moet, zonder hulp van anderen, kunnen meedoen. Ook in onze dorpen, stelt de gemeente Drimmelen. Kan dat al? Of moet daar eerst iets voor worden verbeterd? Dat kan onderzocht worden tijdens een schouw op toegankelijkheid. Donderdag 22 juni is Hooge Zwaluwe aan de beurt.

Hooge Zwaluwe is een interessant landelijk dorp met mooie oude gebouwen, een dorp waar je een leuke wandeling kunt maken. De doorgaande weg is een dijk. Helaas met meestal smalle stoepen. Wandelen via die stoepen is vaak onmogelijk: smal en onvlak, laaghangende boomtakken, op de stoep geparkeerde auto's, ... . Dat betekent: meestal op straat wandelen, oppassend voor het, vooral tijdens spitstijden, verkeer. 

DONDERDAG 22 JUNI: SCHOUW HOOGE ZWALUWE

Van 13:00 tot 15:00 zal het schouwgezelschap, waaronder wethouder Harry Bakker, door het dorp trekken. Zij willen met eigen ogen zien en mogelijk met eigen lijf ervaren wat onvlakke of kierende stoepen, afwezige of te steile op- en afritjes, laaghangende takken, overhangende heggen en onjuist geparkeerde auto's betekenen als je je minder mobiel moet voortbewegen.

EN DAN?

WWZ-Drimmelen hoopt tijdens de schouw al mogelijke oplossingen te kunnen optekenen uit de monden van de gemeentelijke vertegenwoordigers. Ook die worden verwerkt in een eindrapportage. Aan de hand daarvan zal de gemeente aangeven wat hoe wanneer zal of kan worden aangepakt. Aan WWZ-Drimmelen de taak de voortgang daarvan in de gaten te houden.

In een voorschouw is een route uitgeprobeerd en zijn moeilijke punten vastgelegd en beschreven. Wat belemmert op die punten een gebruiker van  rollator, rolstoel of scootmobiel om, zonder  hulp van anderen, zelfstandig zijn/haar doel te bereiken? De bevindingen van de voorschouw zijn leidraad voor de echte schouw. 

SCHOUWEN?

Om antwoorden te vinden op deze vragen heeft WWZ-Drimmelen sinds enkele jaren in meerdere dorpskernen daarvoor bedoelde schouwen georganiseerd. Nu is Hooge Zwaluwe aan de beurt. De schouw wordt uitgevoerd door leden van WWZ-Drimmelen, in samenwerking met de gemeente, bewonersgroep Hooge Zwaluwe voor Mekaar en enkele plaatselijke rollator-, rolstoel- of scootmobielgebruikers.

MOBIEL BEPERKT?

Als je wat minder mobiel bent, als je een rollator nodig hebt, een rolstoel of scootmobiel, dan wordt het pas echt lastig op de dijk in Hooge Zwaluwe. Zelfs al houden auto's gelukkig vaak in als ze een rolstoel of scootmobiel tegenkomen. Dan loont het om andere mogelijke straten te gebruiken. Zijn die straten toegankelijk als je mobiel beperkt bent? Kun je daarlangs zelfstandig je doel in Hooge Zwaluwe bereiken, zonder hulp van anderen?