Niet bang maar voorbereid, 8 oktober 2010

Een rookmelder, een blusdeken, ...

Hoe komen de meeste mensen om bij een brand in huis? Omdat ze slapen en niet op tijd wakker worden, is het juiste antwoord.

Een antwoord dat lang niet iedereen kent. Dat bleek tijdens de manifestatie “Ik wil er uit! Maar hoe?”. Deze bijeenkomst, afgelopen vrijdag in het goed gevulde Praathuis in het gemeentehuis te Made, leverde meer nuttige kennis op voor de aanwezigen.

De bijeenkomst werd georganiseerd door de werkgroep WWZ (Wonen, Welzijn, Zorg) -Drimmelen in samenwerking met gehandicaptenplatforms uit Geertruidenberg en Oosterhout. Ondersteuning kwam van VCP, de landelijke organisatie Versterking Cliënten Positie.

Meer bewegen

Rian Tichelaar richtte de aandacht op bewegen. Beweeg veel en doe mee aan valpreventie, dat maakt je kansen veel groter om op tijd eruit te komen. Dat maakte ze duidelijk in een inter-actief vragenspel, waarbij de aanwezigen werden uitgedaagd hun minder gebruikte spieren nog eens in te zetten.

Rian Tichelaar van Oosterhout in Beweging en Toine Huisveld van Veiligheidscentrum Oosterhout informeerden op aansprekende wijze over de mogelijkheden om voorbereid te zijn op rampen in en om huis of andere gebouwen.

Voorzorgsmaatregelen

Toine Huisveld ging in op de uitrusting van de woning. Hij toonde in een alarmerend filmpje hoe snel een brand zich in de huiskamer kan ontwikkelen. Als je de brand op tijd ontdekt kun je baat hebben bij een blusdeken. Of bij een brandblusser. O ja, welk soort? Liever geen poederblusser, een echte schuimblusser blust heel goed en levert veel minder bijkomende schade op. Maar als je dan geen rookmelder hebt en je slaapt al … Dan mag je hopen dat er goed over vluchtwegen is nagedacht.

Voorbereid

Wethouder Mark van Oosterhout, die de geslaagde bijeenkomst opende, memoreerde zijn eigen ervaringen, waaruit bleek dat goed “voorbereid zijn op calamiteiten” uitermate belangrijk is. Hij prees het initiatief dat WWZ-Drimmelen genomen had om het onderwerp “Uitgankelijkheid” op de agenda te zetten en hoopte dat de groep dit initiatief voortzette. De gemeente stelde daarom graag het Praathuis voor deze bijeenkomst ter beschikking.

Met goede voornemens gewapend en voorzien van “Tips voor een veilig huis” gingen de aanwezigen weer naar huis.

Voor wie er niet kon zijn: Voor meer informatie over dit onderwerp of over WWZ-Drimmelen of voor een kopie van de tiplijst: bel 0162-687257 of 0168- 482425, of mail wwzdrimmelen@planet.nl.

En als u mee wilt doen met belangenbehartiging voor mensen met beperkingen: WWZ-Drimmelen vergadert elke maand op een donderdagavond.