Uitgankelijkheid moet beter

OOSTERHOUT - Veel gebouwen in de gemeenten Oosterhout, Drimmelen en Geertruidenberg zijn er onvoldoende op berekend om in geval van calamiteiten mensen met een beperking snel naar buiten te krijgen.

Dat blijkt uit een onderzoek van de gehandicaptenplatforms in Oosterhout en Geertruidenberg en Stichting Wonen, Welzijn en Zorg Drimmelen. 

De zogeheten uitgankelijkheid van openbare gebouwen, scholen, sporthallen en bibliotheken in geval van een brand of gaslek werd onderzocht. Zo werd via een enquête gevraagd of er een evacuatieplan aanwezig is, of er rampenoefeningen worden gehouden, of dat met of zonder mensen met een beperking is gebeurd en of de uitgankelijkheid in de laatste jaren is verbeterd. 

Ofwel: kan iemand met bijvoorbeeld een visuele handicap of in een rolstoel zelfstandig het pand verlaten? Van de 109 aangeschreven instellingen in de drie gemeenten, kregen de vragenstellers 62 formulieren terug (57 procent). 

Bijna alle instellingen die de enquête invulden (92 procent) bezitten een ontruimingsplan en alle 28 basisscholen en 5 kinderdagverblijven die reageerden, oefenen periodiek een ontruiming. Minder positief is de constatering dat op veel plekken de vluchtwegaanduiding beter kan, dat een aantal instellingen geen rekening houdt met mensen met meerdere beperkingen of dat er überhaupt niet wordt geoefend met de doelgroep. 

Reden voor de onderzoekers om te concluderen dat er nog veel te verbeteren valt. 'Uit signalen komt naar voren dat met veel van deze mensen geen rekening wordt gehouden', valt in het rapport te lezen. 'Terwijl juist mensen met een beperking extra risico lopen. Het is voor sommigen reden om bepaalde gebouwen te mijden.'

Bron: BN/DeStem, 30 november 2011